[O1] Zamarznięty spryskiwacz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AndrzejSA
    Classic
    • 2010
    • 20

sontario, to sobie vagiem paliwo skoryguj można to ustawic
  • cherman
    Drive
    • 2008
    • 61
    • Octavia III (5E3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W wyniku niskich temperatur przestał mi dziaać spryskiwacz. Profilaktycznie nie korzystałem z niego przez ostatnie 2 tygodnie. Dziś przy -9 stopni chciałem sprawdzić, czy w ogóle się odezwie, a tu klops (wlany mam zimowy płyn). Silniczka w ogóle nie słychać. Czy to oznacza, że silniczek już padł, czy może jeszcze się podniesie jak bedzie cieplej? A może bezpiecznik się przepalił (wskażcie proszę który to).

Octavia II: BSE 1.6 MPI 102 KM
    Octavia III: CHPA 1.4 TSI 140 KM

Komentarz

• piernik
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 975
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie koniecznie padł silniczek. Pewnie w przewodach pomiędzy zbiornikiem a spryskami zalega jeszcze stary/zamarznięty płyn. Poczekaj aż przyjdzie odwilż (u Ciebie pewnie dziś lub jutro) i wypryskaj go żeby nie mieć przygód przy następnym ataku mrozu. Albo zostaw auto na kilka godz w miarę ogrzewanym pomieszczeniu (garaż, kryty parking). ko

Komentarz

• cherman
        Drive
        • 2008
        • 61
        • Octavia III (5E3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez piernik
        Poczekaj aż przyjdzie odwilż (u Ciebie pewnie dziś lub jutro)
        Dzieki wielkie. Tak też zrobię... jednak co do odwilży, to właśnie dziś u nas zaczęło mozno sypać i prognozy się zmieniły (http://www.wunderground.com/cgi-bin/...Select=WEATHER), więc pozostaje tylko garaż.

Octavia II: BSE 1.6 MPI 102 KM
        Octavia III: CHPA 1.4 TSI 140 KM

Komentarz

• piernik
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 975
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

cherman, tak dla pocieszenia :? to wczoraj przy -13 zamarzł mi płyn który teoretycznie miał nie zamarzać do -22. Czyli kupujemy wielkie g.....
          Jak mi to odmarznie to profilaktycznie zastosuję dolewkę jagodzianki (denaturatu ).

Komentarz

• gosmo
            Ambiente
            • 2008
            • 201

Miałem ten sam problem pare dni temu. Postawiłem auto na 3 godziny na hali w firmie i mrozek odpuścił a spryskiwacze zaczęły działać. Polecam postawić auto w cieple na kilka godzin a potem wypryskać płyn i wlać coś lepszego. Ew. za kilka dni mają być dodatnie temparatury, możesz poczekać.

Hint1: dentaturat ma za wiele wody, aby pomógł (no chyba, że to minus pare stopni)
            Hint2: wlanie po prostu dobrego płynu może nic nie dać, zmarzło pewnie w przewodach
            Hint3: jak coś kupujesz nowego do spryskiwaczy to kup koncentrat. Dopasujesz sobie płyn do konkretnych temperatur i jak będziesz chciał to nawet do -30
            Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• tomil
              L&K
              S_OCP Member
              • 2008
              • 1179

Zamieszczone przez gosmo
              Hint1: dentaturat ma za wiele wody, aby pomógł (no chyba, że to minus pare stopni)
              Pozwolę się niezgodzić- toż to alkohol 95% (ino zanieczyszczony). Poza tym jak włożysz butelkę wódki do zamrażalnika (tam panuje -18 st. C) to tylko zgęstnieje, nie zamarznie.

Miałem dokładnie to samo, wczoraj zrobiłem 550 km bez spryskiwaczy (Warszawa-Zamość i z powrotem). Totalna masakra.

Wieczorem pojechałem na myjnię bezdotykową- spora ilość ciepłej wody wylana na dysze odblokowała je. A płyn podobno ma do -23 st.
              It doesn't matter what we're losing
              It only matters what we're going to find!

Komentarz

• gosmo
                Ambiente
                • 2008
                • 201

Zamieszczone przez tomil
                Zamieszczone przez gosmo
                Pozwolę się niezgodzić- toż to alkohol 95% (ino zanieczyszczony). Poza tym jak włożysz butelkę wódki do zamrażalnika (tam panuje -18 st. C) to tylko zgęstnieje, nie zamarznie.
                Faktycznie, gdzieś czytałem że nie zalecają ze względu na duże rozcieńczenie a ja tego nie sprawdziłem, mea culpa. To 92% etanolu, więc będzie dobre.
                Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• bedzyn
                  Drive
                  • 2009
                  • 93

Przygotuj się na zakup nowej pompki. Nie dlatego, że sie spaliła, ale jeżeli płyn zamarzł Ci w tym miejscu, to uszczelnienie zbiornik->pompka poszło do Bozi...
                  Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
                  www.octavia-bedzyna.blog.pl

Komentarz

Pracuję...